Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

 
Tal R - The Sum
LOUISIANA CONTEMPORARY
Tal R: The Sum
7. september 2007 - 6. januar 2008
Alle dage 10-17. Onsdag 10-22

Louisiana Museum for Moderne Kunst
Gl. Strandvej 13
3050 Humlebæk
http://www.louisiana.dk/


Tal R, Dutch, 2004, Credit: Collection Geert J. C. Steinmeijer, Fotograf: Jochen Littkemann
Tal R
Dutch, 2004
Credit: Collection Geert J. C. Steinmeijer
Fotograf: Jochen Littkemann


Tal R er en af de kunstnere fra 1990´er-generationen fra Kunstakademiet i København, der har haft en bemærkelsesværdig karriere i de senere år. Fra at gå egne veje og insisterende sværge til maleriet i en årrække hvor maleriet var blevet sat en anelse på stand by i visse dele af kunstverdenen, er han i dag en af de mest efterspurgte kunstnere - også internationalt - på grund af det nybrud i maleriets status i samtidskunsten, som han er en meget væsentlig eksponent for.

Tal R, Model Alone in Studio, 2006, Credit: Erhvervet med støtte fra Løvbjergs Almene Fond, Fotograf: Jochen Littkemann
Tal R
Model Alone in Studio, 2006
Credit: Erhvervet med støtte fra Løvbjergs Almene Fond
Fotograf: Jochen Littkemann


Udstillingen - et projekt
Tal R, som netop er fyldt 40 år, er nået til et sted i sin karriere, hvor han med projektet på Louisiana gør en form for status. Med 17 malerier, hvoraf fem værker er helt nye og skabt specifikt til udstillingen, fuldføres et længerevarende projekt, som har udfoldet sig i perioden 2004 og til nu. Med en slags selvpålagt regel - eller professionelt benspænd, om man vil - har Tal R valgt syv farver som grundlag for værkerne: brun, rød, orange, hvid, pink, gul og grøn for derigennem bevidst at fokusere på maleriets grundprincipper. Alle værker måler 2,5 x 2,5 m.

Tal R’s maleri bæres fundamentalt af et greb, hvor det fortællende, historierne, i stigende grad indoptages i nogle mere abstrakte spilleregler. I collagens fysik med huller i motivet, hvide flader, folder og lag på lag, er værkerne i olie på lærred, opklæbet papir og oliekridt - eller i et mix af det hele - etableret inden for maleriets fire sider.

Nogen udpræget systemmaler er Tal R dog ikke. Dertil er hans romantiske og hans til tider særdeles afslappede malestil for narrativ og fortælleglad. Med spruttende pensel og grove lagdelinger maler han oplagt i umulige materialer og med åbenlyse sammenstød med indholdsmæssige referencer til såvel bredere kulturelle og historiske strømninger som til det private. Hensigten er at sige noget med maleriet og ikke om maleriet.

Denne balance mellem fortælling og helt fundamentale øvelser inden for maleriets grundskalaer udgør hjørnestene i museets udstilling. Ud over de 17 malerier, som vises i museets Sydfløj, præsenterer udstillingen et større grafisk projekt samt syv vitriner i hver af de nævnte syv farver, som går i dialog med kunstnerens værk.

Tal R, Credit: Contemporary Fine Arts, Berlin, Fotograf: Albrecht Fuchs
Tal R
Credit: Contemporary Fine Arts, Berlin
Fotograf: Albrecht Fuchs


Tal R er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2000. I 2002 fik han den prestigefyldte Carnegie Art Award og i 2004 Eckersberg Medaillen for sin "indsats af særlig høj kunstnerisk kvalitet indenfor den frie kunst". Projektet på Louisiana vil efterfølgende blive vist på Bonnefantenmuseum i Maastricht og på Camden Arts Centre i London. Tal R har endvidere fungeret som gæsteprofessor på Kunstakademiet i Düsseldorf i de seneste to år.