Portræt - Kathrine Ærtebjerg | |
www.kathrineaertebjerg.dk
Om Ærtebjergs univers
Kathrine Ærtebjerg, født 1969, er billedkunstner, uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2002, arbejder primært med maleri og tegning. Hendes seneste udstilling "Pigen som ville det umulige" vises på Traneudstillingen, Gentofte Hovedbibliotek, fra d. 3 maj til d. 7. juni 2003.
Interview af Anders Hanghøj, scenograf og kunstskribent.
Som en indledning, vil du fortælle om din kunstneriske arbejdsmetode...
Jeg arbejder både med maleri, tegning og tekst. Figurationerne i malerierne kommer tit fra tegninger eller skitser. Tegningerne er tit hurtige, når jeg tegner, forsøger jeg at gøre det så hurtigt, at jeg ikke når at tænke for meget over, hvad jeg laver...jeg tilstræber en umiddelbarhed. Malerierne tager selvfølgelig længere tid at lave, de er mere gennemarbejdede...Men jeg ønsker en form for enkelhed, også i malerierne.

Det ser ud som om dine billeder er meget transparente...Er det meget let for dig at overføre dit univers fra tegningerne?
Ja, det går rimelig flydende. Det er ikke svært for mig at gå op i format, det virker meget naturligt for mig. Men den praktiske side - dels er store billeder besværlige at flytte rundt på, men så har jeg også en perfektionisme, som gør at jeg nogen gange bruger enorm meget energi på at gøre billederne rene....
Bruger du drømme, når du laver dine billeder?
Nej, men jeg dagdrømmer. Jeg tror, jeg har meget behov for en anden virkelighed end den "normale". Jeg har en stor frihedstrang, eller kalder man det virkelighedsflugt...
Er det rimelig let for dig at få forbindelse til andre bevidsthedslag i dig selv, når du arbejder?
Ja...mine ønsker, tanker, følelser er meget nærværende.

Mange af figurerne, dyr, blomster, synes at rumme meget mørke...Når man ser billederne virker det umiddelbart som et uskyldigt eventyrunivers, men så alligevel ikke...
Jeg tror, jeg længes efter, eller jeg har en forestilling om, at man som barn er mere fri til at skabe sin egen fantasiverden....At man lettere kan lege og spille forskellige roller/figurer..., at man ikke er så bundet. Samtidig er jeg optaget af de store spørgsmål i livet, hvorfor eller hvad vi skal her - og hvad der sker efter døden. I det hele taget interesseret i det underlige i, at krop og bevidsthed ligesom er to forskellige ting.... Alt hvad man kan forestille sig... Mange gange føler jeg kroppen som en begrænsning og et besvær.
Ser du kønnet som noget fast defineret?
Jeg er inspireret af tanken om, at kønnet er konstrueret, dvs. at de værdier og egenskaber der tillægges kønnet er kulturbestemte. Jeg synes det er interessant og sjovt at sløre grænserne mellem kønnene, når de nu er så skarpt trukket op som de er.

Vil det sige at feministisk teori påvirker dit arbejde?
Jeg har ikke læst ret meget teori, men inspireres klart af filosofiske tanker, bl.a. om identitet og væren, om hvad kønnet er, men også hvad det vil sige at være menneske, dvs. hvad livet skal bruges til, det etiske og det religiøse.
Hvilke kvindelige kunstnere har betydning for dig?
Jeg holder meget af Louise Bourgeoise, men også folk som Rose Marie Trockel og Jenny Holzer, og unge kunstnere som Kara Walker, Laura Owens.
Har de direkte indflydelse på dit arbejde?
Jeg tror, jeg påvirkes af alt, hvad jeg ser...Men føler er særligt slægtskab med disse kunstnere, fordi jeg ser nogle fælles interesser... Samtidig har jeg nok brug for kvindelige forbilleder, fordi jeg selv er så optaget af det kvindelige. Og så er det godt at se, at der nu er plads til folk som Laura Owens, som for mig at se dyrker noget meget uskyldigt og naivt, som jeg ikke føler der har været plads til tidligere. Men faktisk er jeg også meget optaget af Franscesco Clemente, som er ekspressiv og spirituel, og rigtig god.

Dine malerier har stærkt beskrivende titler, som ikke altid er direkte knyttet til motivet. Hvordan ser du sammenhængen mellem tekst og billede?
Titlerne er et lag ovenpå billederne, som giver dem en drejning. I mange af de seneste malerier bliver titlerne til figurernes tanker. Altså bliver det helt tegneserieagtigt. Jeg ønsker at fortælle en historie, og jeg synes, at jeg gennem brug af både sprog og billede kan skabe et udtryk som kan være enkelt og komplekst på samme tid.
Hvor tror du, at du er på vej hen?
Jeg synes maleriet, og kombinationen maleri, tegning, tekst, også i bogform, rummer uendelige muligheder. Der findes selvfølgelig andre interessante udtryksmuligheder, f.eks. kan jeg godt lide skyggeteater og dukketeater og den slags, men højst sandsynligt bliver jeg bare ved med at tegne og male.
København, april 2003
|