Privatlivspolitik
Til kunstportalen KunstOnline.dkKunstOnline.dk - find kunstmuseer mm.KunstOnline.dk - find gallerier

Impressionismen og Norden

Statens Museum for Kunst indbyder til en sand fest for øjet med forårets store udstilling, Impressionismen og Norden. Med udstillingen kommer de nordiske impressionister for alvor ud af deres franske forbilleders skygge.

Claude Monet
Claude Monet (1840-1926)
De røde huse på Bjørnegård, Norge. 1895.

Med Impressionismen og Norden bliver det for første gang muligt at få et indblik i, hvordan de fransk-nordiske forbindelser påvirkede kunsten og kunstsamlingen i de nordiske lande i årene omkring 1900. Værker af blandt andre Monet, Renoir, Gauguin, J.F. Willumsen, Edvard Munch og Theodor Philipsen viser, hvordan de nordiske kunstnere omsatte mødet med impressionismen og postimpressionismen i deres egen kunst.

Vincent van Gogh
Vincent van Gogh (1853-1890). Landskab fra Saint-Rémy. 1889.

I begyndelsen af 1900-tallet blev der skabt bemærkelsesværdigt store samlinger af moderne fransk kunst i Norden. De impressionistiske værker blev anerkendt som samlerobjekter, og museer og privatsamlere erhvervede betydningsfulde værker af tidens banebrydende malere. De nordiske kunstnere lod sig inspirere af den franske kunst og omsatte impulserne til et nyt nordisk maleri.

Paul Gauguin
Paul Gauguin (1848-1903). Parahi te Marae. "Der ligger templet". 1892.

For eksempel forærede Paul Gauguin maleriet "Vejen til Rouen (ll)" til Theodor Philipsen. Billedet demonstrerer den impressionistiske penselteknik, som Gauguin anbefalede Philipsen at bruge. Philipsens "En sen efterårsdag i Dyrehaven. Solskin" viser, at Philipsen fulgte Gauguins råd. Maleriet blev et impressionistisk gennembrudsværk for den danske kunstner.

Theodor Philipsen
Theodor Philipsen. "En sen efterårsdag i Dyrehaven. Solskin

Impressionismen og Norden er en af de største udstillinger, Statens Museum for Kunst har arrangeret. De 147 værker er grupperet i to sektioner. Den første viser et rigt udvalg af franske impressionistiske og postimpressionistiske mesterværker af blandt andre Manet, Renoir, Monet, Cézanne, Van Gogh og Gauguin. Udstillingens anden sektion viser hvordan den franske indflydelse slog igennem hos blandt andre J.F. Willumsen, Edvard Munch, Peter Hansen, Anders Zorn og Anna Ancher.

Anna Ancher
Anna Ancher (1859-1935), Solskin i den blå stue. 1891.

Museumsinspektør og seniorforsker Peter Nørgaard Larsen og formidlingschef Elisabeth Cederstrøm er ansvarlige for udstillingen på Statens Museum for Kunst.

Anders Zorn
Anders Zorn